„Когато хората чакат, те не умеят вярно да съдят за времето и всяка половин минута им изглежда като пет.“

Джейн Остин

ВРЕМЕ „ПО МЯРКА“

Калина Стефанова

ЛИЧНО

Имах една съученичка в миналото – за да е точна на срещите, все идваше половин час по-рано. Много се гордееше, че е точна. Веднъж я попитах каква е разликата между човек, който идва 30 минути по-рано, който е дошъл навреме, и който закъснява. Тя се замисли и каза: „Ами, май само аз вися и чакам”. Аха, я! Точен, значи точен. Не много по-рано, не много по-късно.

ТЕОРЕТИЧНО

Кога Времето е достатъчно/точно?

Най-хубаво и сладко ни е, когато нещата просто си станат. Получават се „от само себе си“. Колко обаче, можем да разчитаме на случайността? Ако искаме да „управляваме“, е добре да подготвим обстоятелствата. За да ни е „точно времето“, се искат няколко стъпки:

Подготовката!

Тя е в две области – рационална подготовка и емоционална подготовка. Какво означава това? Рационалната  включва определяне на нашите приоритети, планиране на задачите по график и как ще действаме, т.е. стратегии. Тази част изглежда суха, досадна и някак ангажираща, но всъщност носи голяма лекота, защото е заредена със спокойствието, което ни е нужно за действането. Стигаме и до втората област за подготовка. Емоционалната. С какъв емоционален заряд сме на входа? По време на изпълнението, имаме ли емоционална пластичност към предизвикателствата? И не на последно място по важност, каква готовност за резултат имаме, в различните му варианти? И така, подготовка е:

  • рационална
  • емоционална

Присъствието!

Присъствие в настоящето е другото много важно условие, за да ни стига времето и да ни е точно, колкото е нужно. Това ни дава възможност да управляваме скоростта на своите действия, както и да реализираме задачата с качеството, което ни е нужно. По-просто казано: когато си в настоящето, мисълта ти е свързана само и единствено с това, което правиш в момента. Фокусът ти е в действието, дори не е в целта. Само тук и сега. Това е да потънеш в нещото, да му се отдадеш. Когато присъстваш в настоящето, не се удряш и не се спъваш, не падаш, не изпускаш, защото, осъзнавайки всяко едно действие, посока и предмет, ти осъществяваш пълен избор върху начина, скоростта, пространството… и времето. Концентриран си, което е другата дума да си в центъра, да си в баланса. Координираш през цялото време, във всеки миг съотношението между какво, как, къде, колко, кога. Забележете! Няма въпроса „защо“ – този въпрос винаги е свързан с минало или бъдеще, но не и с настояще. Ако си в своето настояще, то ти знаеш отговора на всяко потенциално „защо“ и въпросът не стои! Ако си го задаваш по отношение на някой друг, има два варианта: ако другият присъства, питаш го, ако не присъства, значи пак си някъде другаде, където не съществува, но не и в настоящето.

Изборите, които правим, присъствайки в настоящето, са свързани само с настоящия момент и естествено са най-доброто, на което сме способни в този момент.

Присъствие

  • скорост
  • качество

Модерно е да се говори за живеене в настоящия момент, което е добре.  Това умение се упражнява и прилага в живота, само ако осъзнаваш какво точно е. На теория нещата лесно се изговарят. Умът ни взима, ако му харесват, но интегрирането на уменията и живеенето им, изисква упражняване и практикуване.

Какво е внимателност (mindfulness) и как се живее в настоящия момент, ще разгледаме и практикуваме в частта Саботьори на Време. Там, наред с другите, се нарежда и „бягството от настоящия момент“.

След като минаваме през Подготовка и Присъствие, идва ред и на „края“. Завършваме, каквото сме подхванали. Важно е да сложим точка на нещата и в главата си.

Анализ след „края“!

Този анализ може да е съвсем кратък и бърз, дори наум, въпреки че писането е цар на разтоварването и намаляването на стреса. Какво означава в случая „анализ“? Да минем през нещата, които сме планирали и са се случили или не, както и през нещата, които не сме планирали, но са се случили в деня ни. Тук е изключително важно да отчетем равносилната стойност на всичко в тези два списъка. Осъзнаването, че всяка точка от списъка с планираното, както и непланираното, има своите причини да е там и да се случила или не.

Уважението към нашия живот е уважение към нас самите. Това себеуважение е важно, за да имаме вярата и силата да творим следващия си ден по-умело.

И така:

  • ако сме успели с нещо и разбира се, че сме – благодарим и освобождаваме.

Благодарим на себе си, благодарим на другите. Благодарността е молитва, поръчка за още. Какво значи „освобождаване“? Ами, спокойно може да напусне главата ни – отчетено е. Няма защо да задръства и без това претъпканото място с мисли. Слагаш и в главата си отметка – „направено“.

  • ако не сме успели с нещо – разбираме смисъла на наученото и си прощаваме, както и на другите, ако има такива.

Уроците си учим от неуспешните опити и това е тяхната безценна стойност. Да се учиш, е да разбереш какво при следващ път можеш да направиш различно. Не се учи, който при неуспех се отказва от повече опити. Да, това може да се случи, ако смяташ че си изчерпал всички възможности за различен резултат. Преди да се откажете от нещо, питайте все пак някой друг за още варианти! Повече очи, повече виждат. Обобщено от „анализа“:

  • Успех – благодарност и освобождаване
  • Неуспех – опит и прошка

ПРАКТИЧНО

Практика „ Анализ“

Напишете два списъка:

Първият: Какво планирах за днес?

Отбележете какво се случи и какво не се случи? Може да е с плюс и минус.

Вторият: Какво не бях планирал, а се случи?

Отбележете тези неща, които бихте искали отново да се случат от двата списъка, с един цвят или знак и другите, които не бихме желали,  с друг.(може да е тик и кръстче)

Като огледате списъците накрая, ясно да се откроява каква част от планираното и случайното ви се нрави и каква не. След това си дайте сметка, колко са плюсовете и минусите. Какво може вие да промените?

Накрая благодарете за всичко, което е дошло и си възнамерете: отбелязаното да се случи пак, отказаното да се освободи. Всичко е с благодарност и разбиране, че има защо да е така.

Слушай от МЕДИТАЦИИ: “Тук и сега съм“, „Релаксиране на претоварен ум“, „Благодарност и освобождаване“Време по мярка-07.49Практика-Анализ-03.48


Предишна глава

Следваща глава

СЪДЪРЖАНИЕ

МЕДИТАЦИИ

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial
YouTube
YouTube
LinkedIn
LinkedIn
Share
Instagram

Запиши се, защото получаваш!

Всеки с регистрация получава периодичен бюлетин и e сред първите, които научават най-новото от tobekalina.com

 

Моля проверете посоченият от Вас е-майл адрес, за да приключите записването си.