„По-добре да подраниш три часа, когато ще е твърде рано, отколкото да закъснееш една минута, когато ще е твърде късно.“

Уилям Шекспир

БЕЗКРАЙНОТО ВРЕМЕ

Калина Стефанова

ЛИЧНО

Всеки път, като чуя някой да ми казва, че времето му се влачи и се сещам за дългите самотни нощи на брюнетките, в които измисляли вицовете за блондинките. Хитро, ама невярно. И все пак, дава усещане за „пустотата в часовете“.

ТЕОРЕТИЧНО

Кога Времето няма край?

Времето е време и така, както не ни стига, така може да е и в повече. Толкова много и празно, че да ни досади живота. Това също е неумело управление на времето. Не добро партньорство с него. Просто казано, Времето ви „предоставя” себе си, но вие не изпълнявате своята част от договора – да го ползвате по предназначение с ум и умения. Пак се обръщаме към себе си, като единствените отговорни за управлението и резултатите накрая.

Веднага искам да уточня, че не става въпрос как другите виждат вас и вашето разпределяне на задачите и времето. Не иде реч някой да ви упреква, че си губите времето. Ако не скучаете,  ако не ви е досадно, неприятно, ако умеете „да правите нищо“ и да ви е пълно в душата, сърцето, ума и тялото, то това не се отнася за вас. Може да си стоите в мнооогото време и да сте щастливи и здрави от факта. Това си е вашето управление на времето и щом резултатът ви удовлетворява, чудесно! Ако това не води и до проблеми с околния свят, всичко е наред! Ако на вас ви е добре, но пък и искате да не сте в конфликт с околните, ще ви е нужна друга книга. Трудността не е с Времето.

И така, когато Времето няма край, какво не сме преценили по мярката ни?

Да разгледаме задачите си!

 • Може би никак не са много, малко са или въобще ги няма. Да нямаш какво да правиш, е престъпление спрямо същността ти. Ако наистина не ви е нужно да вършите нещо, не ви е интересно и нямате мотивация, то доверете се на доброто си сърце и помогнете на друг да направи нещо. Попитайте има ли нужда от помощ и се включете. Предимствата са много – ще сте полезни, ще сте научили нещо за другите, за себе си и това със сигурност ще ви придвижи към живот, в който ви се прави нещо. Удоволствието да си дал, прави чудеса. Хората, които не правят нищо, си докарват болести и нерадости.

Пробвайте разни неща, докато откриете какво ви е интересно, полезно или нужно. Желанията ни също се създават от опитване. Толкова за „нищо не ми се прави“. Ако имате по-голяма трудност с мотивирането, е добре да поработите по опознаване на себе си и света. Да навлезете повече в себе си и да излизате повече навън. Помощ може да получите и от специалист-консултант, коуч, психотерапевт. Само не стойте в нищото, ако то ви натиска и не ви е леко. В тази книга ще намерите цяла част за Мотивацията и Времето.

 • Да нямаш задачи за вършене може и да е отговорност на друг. Става и така, че трябва да ходите на работа с работно време. Добре, ама мениджърът ви не ви управлява добре и нямате достатъчно натоварване или е супер еднообразно. Пак има какво да промените. Създавате си сами работа – винаги има такава. Искате още – може и да ви дадат. Сменяте работата си. Това зависи от вас.

Възможно е да ви е „много времето и да се точи“, защото никак не ви се прави това, което правите. Толкова ви е неприятно, че въобще не сте в него. Гледате часовника и чакате да дойде краят. Така се чувстват хората, които не са тренирани и трябва да изтичат на тренажор 30 минути време. Познато ли ви е? Е, няма такава мъка. Времето направо си е взело почивен ден! Пак ще си напомним, че времето е някой като нас. Ние се влачим, и то се влачи. Нас ни няма в „схемата“, и то отсъства също. Ммм, даа! Променим ли себе си и Времето си идва на мястото.  И така, за задачите е това:

Задачи

 • количество (много малко) – НЯМАМ РАБОТА!
 • качество (неприятни) – СКУЧНО МИ Е!

Естествено, пак  стигаме до себе си – единствената величина, която можем да променяме в уравнението.

 • Как ги правя тези неща, че ми остава много време? Може би съм много бърз и никак не съм преценил, че тази задача ще ми отнеме къде по-малко време от предвиденото.

Запомняме този факт и при следващо планиране, променяме, ако не броя на задачите, то може би темпото. В крайна сметка, по-бавното живеене води до по-добро здраве и по-продължителна младост. Забавя стареенето. Да забавиш темпото, ти дава възможността да си по-осъзнаващ какво правиш точно. Това води до откриването на нови факти, нови усещания и дори прозрения. Любимото ми е появата на нова идея. Да, това става, като забавим ход. Дори на Времето му става интересно!

 • Възможно е да сме толкова добри в това, което вършим, че наистина да няма нужда от забавяне, повторение и тъпчене на едно място.

Най-добрите математици в класа, решават за 3 минути, онова, което е зададено за 30 минути. Е, какво да направят – добри са! Разбира се, съвсем не откриваме топлата вода с тези разсъждения. Целта е да си дадем сметка, колко много всъщност нещата са в нашите ръце. А мога да съм различен, ако реша, знаейки това:

АЗ

 • скорост на изпълнение (бърза)
 • качество (придвижва напред бързо)

ПРАКТИЧНО

Практика „Време в излишък“

Въпроси за замисляне:

 • Проблем ли е това за вас да имате много свободно време?
 • Какво означава, според вас, да имате много свободно време?
 • Какви за вас са хората, които разполагат с много свободно време?
 • Как се отразява на живота ви – емоционален, рационален, материален, социален… и т.н.? Как се чувствате? Какво мислите за себе си? Какво имате/нямате? Как ви възприемат другите?
 • Искате ли да промените нещо с излишеството от време?
 • Има ли какво да промените? Какво конкретно?
 • Кой момент и коя своя задача бихте променили?


Безкрайното време-06.23Практика-Време в излишък-03.07


Предишна глава

Следваща глава

СЪДЪРЖАНИЕ

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial
YouTube
YouTube
LinkedIn
LinkedIn
Share
Instagram

Запиши се, защото получаваш!

Всеки с регистрация получава периодичен бюлетин и e сред първите, които научават най-новото от tobekalina.com

 

Моля проверете посоченият от Вас е-майл адрес, за да приключите записването си.