Книга ЗА ВРЕМЕТО

"Нямам време

да имам време"

Аудио книга

Печатно издание

Е-book формати

storytel-book

Слушай и чети в Сторител

Любопитни ли сте ?

Любопитни факти свързани с времето, измерването му и още нещо…

Календарът

Календарът е система за отчитане на големи промеждутъци от време, основана на периодичното движение на небесните тела и най-вече Слънцето и Луната. Артефакти  от палеолита показват, че Луната е била използвана за отчитане на времето още преди повече от 12 000 години.

ЮЛИАНСКИ КАЛЕНДАР

Шумерската  цивилизация(от края на четвъртото хилядолетие преди Христа и по време на третото хилядолетие преди Христа ) въвежда шестидесетичната система за отчитане на времето 360 дни (60х6) плюс още няколко, 60 секунди в една минута, 60 минути в един час и т.н. Юлианския календар е въведен от римския император Юлий Цезар. При него месеците са по-дълги от лунния цикъл и затова той не е удобен за следене на лунните фази, за сметка на това много точно показва сезоните. При завоюването на  Египет римляните се запознават с нов за тях начин на летоброене и Юлий Цезар решава да го въведе в Рим, но с по-голяма точност, за да свърже слънчевата година с европейското положение на Слънцето с европейската пролет, лято и т. н. По нареждане на Юлий Цезар александрийският математик Созиген създава римски календар, наречен Юлиански. Въведен е в Римската империя на 1 януари 46 г. пр.н.и така 1 януари става начало на годината. В него продължителността на годината е 365 дни и 6 часа. Всяка четвърта година се смята за високосна и се състои от 366 дни.

ЧАСОВНИКЪТ

Примитивно средство за измерване на времето, известно от дълбока древност. В Египет устройство, датиращо около 1500 пр.н.е. с форма на T-квадрат, измерва времето посредством сянката, която хвърля. „T“ на устройството е ориентирано в източна посока на сутринта. На обяд устройството бива завъртано, така че да може да хвърля сянка и във вечерните часове.

ГРЕГОРИАНСКИ КАЛЕНДАР

Земната тропическа година (времето, нужно за пълна обиколка на Земята около Слънцето) продължава малко по-малко от 365,25 дни (приблизително 365,242 дни) и така с течение на времето календарът постепенно се разминавал със сезоните. Поради тази причина през 1582 папа Григорий въвежда т. нар. Грегориански календар, който през следващите столетия е приет за официален в повечето държави.

ХРОНОМЕТЪРЪТ

предназначен за измерване на кратки периоди от време с много голяма точност. Името му идва от  гръцката митология, по-точно богът на времето Хронос(старогръцки Χρόνος). Неговото име на гръцки означава „разстояние “.Понякога се бърка с Кронос (Κρόνος), изобразяван като човек, задвижващ колелото на Зодиака.

СЛЪНЧЕВИЯТ ЧАСОВНИК

измерва времето по изменението на дължината на сянката на гномона (стрелката) и движението ѝ по циферблата. Тези часовници се споменават дори в Библията. Те са познати на хората от древни времена. Появяването им е свързано с момента в който човекът осъзнава връзката между положението и дължината на сянката и положението на слънцето.

източник: https://bg.wikipedia.org

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial
YouTube
YouTube
LinkedIn
LinkedIn
Share
Instagram