„Обикновеният човек има само една грижа: как да убие времето си, а умният – как да го употреби.”

Шопенхауер

МОИТЕ НАЧИНИ

Калина Стефанова

ЛИЧНО

Аз съм човек, който умее да разпределя времето си сравнително добре – така, че на края на деня да има видим за мен резултат. За мен е важно да виждам „завършването“ на нещо – може да е на цялата задача, може да е на етап от нея, но да отчитам „затварянето“. Затова карам подред, последователна съм и не започвам нови неща, докато не свърша с вече захванатото. В резултат на моя опит съм решила, че това е важно, за да си успешен. Вярвах, че за всекиго трябва да е така и като видех, че някой не кара по тази схема, тръгвах да го коригирам. Хубаво, ама животът ме събра с човек, който има тотално различна стратегия. Може да започва нови неща, без да е приключил с предишни. Може да скача от една дейност в друга внезапно и това не му пречи бързо да се фокусира. Представете си човекът, който на пръв поглед живее в безпорядък и това би смутило всеки „организиран“ от моя калибър. Тъкмо да тръгна да го „поправям“ и осъзнах, че това не е нужно. Той функционира успешно по своя си начин. Съзнателно или не, е избрал своите стратегии, според познанието за себе си, уменията си и т.н.

От тази история зная, че… няма „правилни“ и „грешни“ стратегии и избори. Има работещи и неработещи, за теб.

ТЕОРЕТИЧНО

След като установим кои сме ние, какво е извън нас и направим избора, спрямо това, идва ред на действието. Затова са ни нужни:

Стратегии, умения, изпълнение

Дали моят начин на реализиране във времето е успешен, зависи от:

СТРАТЕГИИ

Стратегиите са онази работа, която е свършена преди истинското изпълнение на задачата. Умствен труд, положен от нас или друг, който е основата върху, която се движим. За стратегиите е важно не само да се премислят, но и да се пробват, както наум, така в дела.

Те са:

  • съществуващи и популярни
  • уникални или такива,  които сами можем да си открием и създадем

Аз ги избирам. Избираме ги според знанието за себе си и света извън нас (Себепознанието, Познанието). Стратегиите ми служат.

УМЕНИЯ

Често гледаме на уменията, които ни помагат да се справяме със задачите във фактора Време, като на нещо „което мога“ или „не мога“. Истината е, че колкото  повече се учим на нови умения, толкова по-добри ставаме, независимо дали е по същата линия, или друга. Винаги придобиваме нови умения. Винаги се научаваме на нещо ново, стига да не тръгваме с „Аз това не го мога“. Много пъти ни се е случвало да тръгнем в магазина за едно, да не го намерим, но пък да ни се появи друго, което ще ни свърши страхотна работа, но по друга тема. Е, същото е! Винаги получаваш нещо, винаги научаваш нещо – важното е да си поел път! Уменията ни са:

  • физически
  • емоционални (емоционална интелигентност)
  • умствени

Уменията се придобиват и практикуват. Служат ни.

ИЗПЪЛНЕНИЕ

Реалното изпълнение на задачите за единица време е различно от предположеното. Защо? Защото най-често предвиждаме обективните дадености, предполагаме своите възможности и умения, но подценяваме емоционалната ни картина.

Как изпълняваме задачите или начините ни зависят от няколко  условия:

  • емоционален фон (умения на емоционалната интелигентност)
  • рационалния  избор (стратегии)
  • лично изпълнение (поведение, определено от уменията и стратегиите)

За емоционалния фон и емоциите ще говорим във втората книга, чието издаване предстои.

ПРАКТИЧНО

Практика  „Моето Време“ 2

Прибавете към предишната таблица нови три категории:

СТРАТЕГИИ

УМЕНИЯ

ИЗПЪЛНЕНИЕ

По-нататък ще продължим с това…Моите начини-04.44Практика-Моето време-2-00.22


Предишна глава

Следваща глава

СЪДЪРЖАНИЕ

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial
YouTube
YouTube
LinkedIn
LinkedIn
Share
Instagram

Запиши се, защото получаваш!

Всеки с регистрация получава периодичен бюлетин и e сред първите, които научават най-новото от tobekalina.com

 

Моля проверете посоченият от Вас е-майл адрес, за да приключите записването си.