„Никога не съм толкова зает, колкото през свободното си време.”

Цицерон

МОИТЕ ЗАДАЧИ

Калина Стефанова

Как да решим голямото уравнение, което включва времето? Като работим по променливите – задачите и начините на изпълнение. Затова ни е нужно познание, себепознание, стратегии, практики и умения.

ЛИЧНО

Имало един човек с малко задачи и много бележки. Задачите били малко, заради това, че бележките били много. Честна дума – човекът съм аз. Всичко започна със страха ми, че от много работа ще пропусна нещо да свърша, а може да е много важно. Започнах да си правя списъци със задачи. Почвах от вечерта за другия ден. Пишех и оставях някъде на видимо място. Като се движа и да го виждам. В резултат на тази си предвидливост се оказвах с бележки навсякъде: в кухнята на масата, до компютъра на бюрото, в коридора на огледалото, в джоба на якето, в колата на съседната седалка, в дамската ми чанта, в радиото в чекмеджето, в другото студио на радиото, където имах друго чекмедже… И знаете ли какво? Оказа се, че това има много по-голям смисъл, отколкото да не забравя някоя задача. Всеки път, като погледнех някой от списъците, виждах какво вече е свършено и го зачерквах. Това отчитане в реално време се оказа изключително вдъхновяващо и мотивиращо за действията нататък. Освен това, всеки път се чувствах все по-олекотена и доволна. Това научих за себе си и открих като стратегия за свършването на много работа. Може, просто започнах да виждам по-ясно ефективността и това е вдъхновяващо. Ако не го правех, се чувствах натоварена през целя ден, сякаш до вечерта имах да нося все същия тон задачи. Намерих си своя начин.

ТЕОРЕТИЧНО

Себепознание, познание, избор

Колко задачи имам, трябва, искам, нужно е да изпълня за единица време? Това е нещо, което планираме сами.

Какви са тези задачи и защо точно тях, решавам пак аз. Как ги избирам? Зависи от себепознанието ми, също от независимостта ми. Всичко това – съобразено с поетите отговорности и желаните неща в живота ми. Във всичко това ми служат:

СЕБЕПОЗНАНИЕ

Себепознанието е знанието за себе си, но не като определение, дадено от нас или от другите, а като истинска и дълбока връзка със себе си. Себепознанието е неспирен процес на откриване, изграждане и управление на нашите дадености, потенциали за развиване и свободни избори. Слушаме себе си повече от другите.

За всеки от нас има различна стратегия за управление на времето. Ние всички сме различни по ценностна система и съответно по приоритети. Различни сме по темперамент и скорост на действие. Имаме различни начини за концентриране.

Намираме баланса и хармонията по различни пътища и на различни места.

Това, което ние ви предлагаме, е да изследвате себе си с различни гледни точки за Времето и в различните стратегии за управление на Времето. Да опознаваме себе си  е по-голямата част от работата. Останалото е да се задвижим по пътя, който за себе си определяме като най-съответен.

ПРАКТИЧНО

Как се опознаваме? Като пробваме. Пробваме – грешим – отхвърляме. Пробваме – успяваме – утвърждаваме. Проверяваме валидността на отхвърленото и утвърденото своевременно.

ПОЗНАНИЕ

Извън нас има друг свят и знанието за него е важно, за да можем да комуникираме с този външен свят. Нужно е да познаваме параметрите, условията и характерните му процеси и механизми. Срещаме се с него всяка секунда. Важно е да не се изгубим в него. Ние управляваме себе си. Не управляваме външния свят, но пък и той не ни управлява нас. Само се заявява какъв е днес и ние намираме своя начин да живеем в него и с него.

В книгата ви срещаме с общоприетите идеи, даваме ви наши гледни точки, а вие ще си „сверявате часовника“ и откривате къде сте, какво е за вас Времето и защо сте в такива отношения с него.

Какво може да се променя – възприятието ви за време,  задачите ви, начините на изпълнение. Забележете – само вашите части от общото. Общото е зададено – има официално възприета идея и мярка за време. Намирането на синхрона е също умение, което се придобива. Затова са ни нужни освен себепознание, познание и реални преживявания, заради което имате практики, упражнения и задачи.

ИЗБОР

Изборът на задачите, количеството им, както и начинът на изпълнение е съществено зависещ от себепознанието и познанието за общоприетото.

Изборът ни е специфичен и работещ за нас. Изборът ни може да бъде проверяван дали все още е добър за нас. Може да бъде променян – актуализиран, според развитието на ситуациите и на нас самите.

ЛИЧНО

Живеем във времена, в които все повече осъзнаваме, че всеки от нас е перфектен и уникален, но е нужно да намери начина, по който функционира най-ефективно: радостно, успешно и здравословно. Също както за всеки си има уникалната диета за хранене, така и за всеки си има специфичната стратегия за управление на времето.

ТЕОРЕТИЧНО

Затова въпросите:

Кой съм аз днес?

Какви са условията, в които съм?

Кой е най-успешният път да премина през тях?

…са от съществена важност във всеки един момент.

И така:

Каквито сме ние, такова ни и Времето!

ПРАКТИЧНО

Практика  „Моето Време“ 1

Направете си таблица с три категории:

СЕБЕПОЗНАНИЕ

ПОЗНАНИЕ

ИЗБОР

Запазете я! По нататък ще я допълваме…Моите задачи-06.59Практика  „Моето Време“ 1


Предишна глава

Следваща глава

СЪДЪРЖАНИЕ

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial
YouTube
YouTube
LinkedIn
LinkedIn
Share
Instagram

Запиши се, защото получаваш!

Всеки с регистрация получава периодичен бюлетин и e сред първите, които научават най-новото от tobekalina.com

 

Моля проверете посоченият от Вас е-майл адрес, за да приключите записването си.