Кое е важно за времето в живота ни

Помня преди време, една приятелка ми напомни, че в английския език, когато говорим за човешко същество, казваме „human being“,  не „human doing“. За незапознатите с английския език ще поясня, че иде реч за смисъла на живота:

Важно е не какво правиш, а какъв си.

Добре е някой да ни го напомня, но въпреки това, все се оказваме толкова заети хора, че забравяме да бъдем хора. Намираме време да сме машини, но не оставаме време да живеем човешкия си живот.

Многото задачи

Неведнъж ми е било много тежко, непосилно, безумно за справяне…невъзможно за живеене. Тичах и не спирах, поемах още…и още…И колкото повече носех, толкова по не справях. Не, не със задачите. Тях винаги изпълнявах.

Побеждавах времето, но не се справях със себе си.

Нямаше ми го удоволствието от свършеното, удовлетворението от успеха, радостта от здравето ми. Усещах изнемогване, кратка почивка и отново фурсиране.  Нещо не ми звучеше като да е „моята песен“, „моят филм, в който аз играя главната роля“.

Промени подхода

Нещо  трябваше да е различно. Но какво? Себе си не можех да сменя. Живота е просто живот. Оставаше да променя подхода, стратегията, гледната точка, възприятието. И аз много време си мислех, че трябва да се фокусирам повече върху задачите или повече върху времето.

Но другаде се оказа скрит ключа и разрешението на задачата.

Погледнах към себе си. Зададох си въпроси, които преди намирах за не много важни или поне, че не са вързани с недостига на време и многото неща за вършене. И така достигнах до

Трите списъка в живота 

Не си мисли, че разделих безбройните си задачи в три списъка! Не и нищо подобно. Нека да те изненадам и да ти помогна и ти да се справиш с вихъра, с бясната скорост, с недостига на време. Време е да осъзнаеш, че освен многото задачи, важен си и ти!

Искаш ли да не оставаш все на последно място в собствения си живот?

Ами, да започваме:

Първи списък: Моите ценности

В началото е важно да си спомниш какво наистина ти е важно. Напиши на един лист три неща, които са ти най-важни в твоя живот. Бъди честен – говори само със себе си. Помисли къде е здравето, къде е работата, семейството, децата, свободата, вътрешния мир, любовта, партньора, родителите, дома…От всичко избери само три. Мисли за себе си, само за себе си. Ако ти е трудно, спомни си, че не можем да даваме на другите, ако нямаме. Първо на нас ни е нужен въздух, здраве, любов, енергия, мир…първо на нас.

Гладна майка не може да нахрани детето си. Не се заблуждавай, че жертвоготовността е ценност. Тя е просто мярка за подчинение.

Не се плаши от думата „егоизъм“, но внимавай с „егоцентризма“!

Его, егоизъм, егоцентризъм

И така, първият списък е

„Трите най-важни неща в живота ми“

Започни с дълъг списък, пиши смело и безразборно.! После отсявай, премисляй, зачертавай, размествай…докато останат наистина само ТРИ.

Този списък ще ти помага всеки ден, когато не можеш да подредиш приоритетите си.

Поглеждай го по всяко време, когато си в стрес! Разбира се, ти много добре си знаеш, но поглеждането е „стоп на вихрушката“ – действа отрезвяващо и заземяващо. Връща те в настоящия момент. Напомня кое наистина е важно. Може и да ти е странно, но в бързото и претоварено живеене, забравяме това.

Един съвет

Не подминавай с лека ръка прочетеното. Направи си списъка. Помисли над него. Ревизирай досегашните действия и променяй веднага живота си. Направи същото и с другите два списъка. След време ги преглеждай пак. Проверявай реалността. Променяй плановете и се движи към своето щастие, в резултат на добро управление на времето.

Още тук: Трите списъка в живота

Книгата „Нямам време да имам време“

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial
YouTube
YouTube
LinkedIn
LinkedIn
Share
Instagram

Запиши се, защото получаваш!

Всеки с регистрация получава периодичен бюлетин и e сред първите, които научават най-новото от tobekalina.com

 

Моля проверете посоченият от Вас е-майл адрес, за да приключите записването си.