Кой живее в миналото?

Когато казваме за някого, че живее в миналото, най-често приемаме, че иде реч за далечно минало време, което не искаме да пуснем. Минали години, минала връзка, минали успехи…спомени, по които тъгуваме. Вярваме, че миналото е винаги по-добро от настоящето, а за бъдещето да не говорим. Е, да, има такива хора.

Жалко, че това е и загуба на време!

Има такъв живот на непрестанна носталгия по миналото, оплакване от настоящето и песимизъм за бъдещето. Този случай до голяма степен е съзнателен избор на личността. Човекът си е решил, че това е истината и не мърда от нея, каквото и да се променя. Има и голяма доза удобство в това. Защо?

Защото фокусът върху нещо, което не можеш да промениш. 

Не зависи от теб. Нямаш отговорност. За повечето хора промяната е нещо неприятно и нежелано.

Промяната е винаги за твое добро

Загуба на време ли са спомените?

Да се връщаш към спомените е едно, да си живееш в тях е друго. Аз самата смятам,че е здравословно да се потопяваме понякога в приятни спомени. Те ни дават емоционално преживяване, което ни кара да се чувстваме добре. Защото, ако не знаете,

за емоционалните ни реакции няма значение дали стимулът е факт от настоящето или спомен от миналото.

Така, че за малко, за да се разведрим, за да се стимулираме и мотивираме, за да повдигнем вибрациите, за да се настроим на приятна вълна, е ценно дори.

Загуба на време

Ценно е да имаш база спомени, в които винаги се чувстваш у дома си. Ако, обаче живееш постоянно там, ето какво се случва-

Въртиш се в кръг. Губиш си времето.

Имаш цял живот пред себе си, да минеш по различни и много пътища. Да научаваш и откриваш големия свят, както вътре в теб, така и навън. Ако живееш в миналото си, то ти го преповтаряш днес и утре, и в други ден. Да не пуснеш миналото да си отиде е загуба на времето ти днес.

Ако имаш 100 години, а ти живееш все в същите 10, значи 90 години са загуба на време.

♪ Медитация за приемане на нежелана промяна

А ти живееш ли в миналото?

Помисли не само за далечното минало, преди да отговориш.

„Хващаш ли се, от време на време, че мислите ти не са в настоящия момент, а в нещо от преди малко, преди час, преди ден?“

В главите ни тече неспирен поток от мисли и 70-80% от тях са едни и същи, повтарящи се. Е, някои няма как да не се повторят, след като има дейности, които всеки ден извършваме. Не за това те питам.

Питам те живееш ли в настоящия момент наистина?

Защото само от там можеш да управляваш времето си, фокуса си, мислите си, тялото си, живота си.

8 проверки за осъзнаване на настоящето

Осъзнаване на настоящето вместо загуба на време

Ако осъзнаваш мислите си, ще видиш колко е ценно да гледаш на света и живота всеки път с нови очи. Да даваш нови отговори на стари въпроси. Да живееш живота си по-нов, самият ти.

Когато общуваш с другите, живееш ли в настоящето?

Осъзнаваш ли, че никой не е същият, както преди малко? Кръвта ни е нова, клетките ни са нова, въздухът, който вдишвам е и издишваме не е същия. Но мислите в главите ни могат да ни държат далече от настоящето. Могат го. Настояще или минало ти говори в главата? 

За да не пропускаш настоящето, научи се да наблюдаваш своите мисли и да ги избираш.

Медитация за изчистване на излишните мисли

Миналото на хората

И не на последно място, макар и към края:

Съдиш ли за хората по тяхното минало?

До колко? Това важно ли е днес, за теб, За вас? Защо? От моя личен опит зная, че миналото на хората повече заблуждава, отколкото дава верни отговори. Повече е загуба на време, отколкото истинско знание. Ако ти е интересно, повече прочети тук: Защо ми е да знам какво си правил миналото лято

Книгата „Нямам време да имам време“ те очаква тук: МАГАЗИН

Калина Стефанова

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial
YouTube
YouTube
LinkedIn
LinkedIn
Share
Instagram

Запиши се, защото получаваш!

Всеки с регистрация получава периодичен бюлетин и e сред първите, които научават най-новото от tobekalina.com

 

Моля проверете посоченият от Вас е-майл адрес, за да приключите записването си.