„Да се пребориш с лошите навици, е по-лесно днес, отколкото утре.” 

Конфуций

АХ, ТОЗИ ХАОС

Калина Стефанова

ТЕОРЕТИЧНО

Времето е нещо подредено. Има си посока, мерни единици, показва си началото и края на минутата, часа, деня и т.н. Затова най-хармонично вървят с времето нещата, хората, дейностите, които също са подредени, организирани и без излишен товар. Това може и да звучи дразнещо и неприятно за любителите на хаоса или по-скоро за непукистите към безпорядъка, но със сигурност е от значение за управлението на времето ни. Искаме ли то да бъде саботирано от хаоса около и в нас, или не – изборът е личен. Тук само ще обърнем внимание на това, какво може да се промени, ако изберете да го направите.

ЛИЧНО

Имам един приятел. Много креативна личност, артистичен, пълен с идеи, ражда ги във всеки миг и все нови и гениални. Няма обаче време за тях. Все не му стига времето да ги реализира. Ще го нарека, условно тук, Ангел.

Ангел ме помоли за съвет, защото познава умението ми да организирам хаоса. Започнахме, така да се каже, да работим заедно по въпроса. В началото не виждаше никаква връзка между хаоса, времето, мисленето и емоциите, но поне осъзнаваше връзката между липсата на време и реализирането на идеите. И така, работата ни мина през няколко етапа:

Осъзнаване на потребността и непотребността на вещите

В живота му, жилището, офиса, ателието имаше безкрайно много вещи. Нещо повече, не спираше да си набавя нови. Колкото повече ставаха, толкова повече не намираше, каквото му е нужно и отиваше да го купи отново. Като човек с много идеи, имаше нужда и от много различни по същност материали. Първото нещо, с което ангажирахме вниманието му, бе да си задава въпросите:

 • Това нужно ли ми е сега? Ако не, то кога? – решихме да си набавя само това, с което ще се захване днес, утре или поне в обозрим период от време.
 • Важно ли е това за мен? Ако да, избирам му място, на което да го открия, където да се запази, и това място е само за това и други подобни вещи.
 • Натрупаните вещи бяха ревизирани, сортирани и много от тях изхвърлени, подарени, дарени и продадени.

Жалко, че не може да видите каква радост настъпваше, когато си намираше „изгубените“ неща! Колко леко му ставаше като решаваше, че нещо въобще не му е нужно и може да го освободи. Освобождаваше себе си всъщност.

Резултат

 • Спести и даже спечели пари от това чистене, защото си намери изгубеното и не го пазарува отново, и защото продаде някои чисто нови и непотребни неща.
 • Спести време като спря да търси непрекъснато нещо изгубено, после да хуква навън да пазарува ново. А това преди правеше всеки ден по няколко пъти.
 • Намали стреса, който преди имаше почти перманентно от тревогата, че не знае кое къде му е.
 • Подобри самочувствието си, защото преди беше свикнал да е „някой“, който все губи, разпилян е, хората му се подиграват и не му се доверяват. Използваха го повече, отколкото го уважаваха. Нещата се обърнаха в негова полза след промяната.
 • Балансира емоциите си, защото в хаоса, често му се случваше да се гневи, да се ядосва на себе си, на другите, на вещите, на света и т.н. Сега поне не му се случва поради липсата на ред.
 • Увеличи концентрацията на внимание и енергия върху нещото, което прави, защото не му се налага вече да прекъсва постоянно в търсене на загубеното и набавяне на новото.
 • Задържа фокуса повече върху проектите си, отколкото върху невъзможността да ги реализира, както бе преди.
 • Свали излишни килограми, за което не съм изненадана. Изхвърлянето на излишното и ненужното върши чудеса.

Сега има много повече време за своите неща, отколкото да хаби енергия в „губеща посока“.

Същият Ангел имаше навика да събира хиляди боклуци и отпадъци в колата си и да я почиства много рядко. Но, да отдели време за това чистене, му бе голям стрес. Помня думите му: „Ох, нямам време, а трябва и колата да изчистя, че ме е срам да я дам на автомивка така!“. Оказа му се доста по-лесно, ако веднага, със слизането от колата, изхвърля опаковката някъде.

Всичко това звучи толкова лесно и разбираемо, че някак е странно да се напомня, нали?

За съжаление, повечето от нас са намразили подреждането, чистенето и реда още от детските години, заради деструктивния начин, по който ни е вкарано в живота. Едно е да те наказват с това или да се оплакват все от теб и от живота, друго е да си наясно какво печелиш от цялата работа. Е, никога не е късно да започнем да променяме отношението си към реда и към себе си. Внимателно разгледайте „принципите си“ и „ината“ по отношение на реда и хаоса. Много хора настояват, че това е техният начин и са прави. Въпросът е дали е ефективен и дали точно това е „особеност“, с която да маркираме своята уникалност.

Времето няма място там, където е претъпкано с материя, мисли и стрес.

ТЕОРЕТИЧНО

Управлението на времето е пряко свързано с реда на вещите ни, организация на дейностите ни и управлението на информацията.

Работното ни място ясно отразява хаоса или реда вътре в нас. Затова, нека е чисто и подредено. Големият кош за боклук наблизо, е голям помощник. Който умее да изхвърля, умее да се организира по-добре и бързо.Противно на много вярвания, хаосът не върви ръка за ръка с креативността. Добре е, на работното ни място, да има само неща, които ползваме.

Какво значи овладяване на информацията? Да си имаме файловете в компютъра с ясно говорещи заглавия за съдържаното в тях.

Десктопът е добре да не бъде като панаир.

Флашките стоят на едно място и знаем кое е то, без да го сменяме непрестанно.

Регламентираме престоя в социалните мрежи, т.е. изключени сме, когато работим. На всеки час или два, но не по-често се включваме, ако ни е нужна почивка или е свързано с работата. Всъщност, според нуждите на плана ви и работата, определяте режима.

Управляваме времето на телефонните разговори. Научаваме се да прекъсваме с уважение, да говорим по същество и да изискваме това от събеседниците си.

Случвало ли се е да си търсите очилата, които са ви на носа или на главата?

Е, така е, когато човек няма идея къде може да ги е оставил, защото няма определено място за това, не мисли за действието в настоящия момент, не осъзнава тялото си и сетивата си и си създава стрес от нищо.

Всъщност, хаосът е голямо нещо, което можем на напъхаме в малка кутийка, стига да решим.

ПРАКТИЧНО

Практика „Подреди малкото“

Има един закон в природата: Голямото се дели на малки частици, малките части се групират в голямо. Ползваме точно тази даденост на Вселената, когато искаме да вкараме в ред, собствения си хаос. Започваме да въвеждаме ред в малките неща. Поставете си за цел, през тази седмица, всеки ден да отделяте малко време, за да въведете нещо малко в ред. Вие изберете какво да е то. Може да е само едно чекмедже в кухнята, в банята, на бюрото ви. Може да е рафт от гардероб. Важното е всеки ден да подреждате нещо. Ако искате за по-лесно, и за по-малко загуба на ново време, не нарушавайте отново този ред. След време ще видите колко е приятно и лесно, да знаеш къде са ти нещата, с какво разполагаш и можеш бързо да ги откриваш. Ето няколко правила, които помагат:

 1. Извадете всичко навън от мястото му. Нека е хаос, но извън „вашето място за неща“
 2. Селектирайте ги по важност
 3. Отделете нужното и ненужното
 4. Освободете се от ненужното
 5. Нужното, помислете: това ли е мястото му по предназначение
 6. Поставете във „вашето място за неща“ само онова, което е логично да бъде там и така винаги ще знаете къде да го търсите.
 7. Поддържайте този „логичен“ ред! Така няма да ви се налага да товарите мисълта със спомняне къде е това или онова.

Всеки ден по малко въвеждане на ред и освобождаване от ненужното. Поставянето на нещата на логичните им места, както и връщането им пак там, след употреба, ще внесе в живота ви много свободно време за други дейности.

Тук може да срещнете съпротиви на инатливия ум. Успокойте го, че не сте просто „послушното дете“ или „слуга на някого“! Днес това ви е нужно, за да сте по-свободен от всякога. Редът не ни е враг. Осъзнайте, че това не е „училището, което мразим“ или „скандалите с родителите за реда в детската стая“. Сам си, други няма. Направи го заради себе си! Бунтар си бил тогава срещу друг. Днес защо да си срещу себе си?

Слушай от  МЕДИТАЦИИ: „Изчистване на излишните мисли“Хаосът-07.02Практика-Подреди малкото-03.02


Предишна глава

Следваща глава

СЪДЪРЖАНИЕ

БИБЛИОГРАФИЯ

МЕДИТАЦИИ

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial
YouTube
YouTube
LinkedIn
LinkedIn
Share
Instagram

Запиши се, защото получаваш!

Всеки с регистрация получава периодичен бюлетин и e сред първите, които научават най-новото от tobekalina.com

 

Моля проверете посоченият от Вас е-майл адрес, за да приключите записването си.