НЕУДАЧНИТЕ ИЗБОРИ

 Калина Стефанова

Случвало ли ви се е да ви предложат работа, точно когато сте започнали нова такава? Да срещнете нова любов, точно когато всичко е наред с настоящия ви партньор? Да спечелите безплатна почивка, но точно за период, в който ще се явявате на важен изпит? Може и да не ви се е случвало съвсем същото, но ви е позната ситуацията, когато си казвате: „Е, може ли такъв карък да съм?“. Аз имах период в живота, в който буквално плачех, че не искам повече всичко да ми се струпва на куп и да трябва да избирам, а в други времена нищо да не идва. Не се откликна на молбата ми, но осъзнах, че мога да се науча да правя удачните избори, както и да се науча да си прощавам за неудачните.

ТЕОРИЯ

Всъщност, нямаме повод да бъдем нещастни, когато имаме избор. Трудно ни е все пак! Това си е отговорност. Друго си е да нямаш избор и да си караш по единствената линия. Имаме два варианта общо взето: Да осъзнаем, че ние правим изборите, или да приемем, че „нещата просто ни се случват“, и то невинаги, както на нас ни харесва. Факт е, че неудачен избор може да преобърне цялата каруца с хубави неща. За какво е добре да мислим още в началото?

Неудачен избор на цел

За този избор е добре да си отговорим на няколко въпроса:

 1. Тази цел моя ли е или ми е внушена/наложена от някого?
 2. Актуална ли е днес тази цел за мен, или е нещо останало от миналото?
 3. Коя от моите потребности ще задоволи?
 4. Ще промени ли живота ми в желана от мен посока?

Тук е важно, както и в отговарянето на другите въпроси, да бъдем честни със себе си! Какво може да ни заблуди? Често вярваме на някого, че тази цел е наша, тази мечта, тази амбиция. Всъщност, това може да е проекция на нечий друг живот и желания. Можем да бъдем манипулирани, съзнателно или несъзнателно. Това се случва, както от много близки хора – родители, деца, партньори, така и от колеги и мениджъри. Не бъркайте това със ситуация, в която вашата цел е част от обща цел – семейна или професионална.

Проверката на актуалността на тази цел е много често забравяна. То е като да си тръгнал през зимата за дърва и да продължаваш през лятото още да ги търсиш, за да се стоплиш. Какъв е смисълът на тази цел днес?

Всичко, което искаме да постигнем в живота си, е свързано с някоя от основните ни човешки потребности. Някоя или няколко, универсална или специфична за вас – коя е тази потребност? Когато сме наясно със себе си – какво точно искам да нахраня, – то храната отива там и всичко е наред. Когато просто се хвърляме да се бием за кокала, а дори сме забравили, че сме вегетарианци, хабим напразно време, енергия и други ресурси.

Така ли е и във вашия случай? Проверката наистина е важна.

Малките цели са част от голяма цел.

ТЕОРЕТИЧНО

Неудачен избор на дейност

Неудачният избор на дейност е тъжна история в живота на всеки човек. Най-просто казано, може да си роден за художник, а ти се напъваш да си футболист. Язък за пропиления талант и изгубеното време! Как да разберем дали тази дейност е подходяща за нас?

 1. Тази дейност носи ли ми удоволствие?
 2. Имам ли вродени дарби за това? Какви са моите качества?
 3. Това моята природа ли е, или искам да приличам на някого?
 4. Имам ли умения, които вече съм придобил и развил в тази посока?
 5. Имам ли време сега да започна с това и в движение да се развивам?
 6. Разполагам ли с ресурси за такава дейност и мога ли да ги набавя?

Доказано е, че на човек му се удава и спорѝ тази дейност, която му доставя радост от извършването. Радост от моженето, способността и развитието. Усеща, че има небе над себе си и път напред. Забележете – не говорим за резултати и печалби! Удоволствието по време на…

Най-сигурният начин да бъдеш нещастен, е цял живот или цял ден да правиш нещо, което не ти доставя удоволствие. Каквито и да са резултатите накрая, никой не може да ти върне, изплати и компенсира, времето дадено за нещо, което не радва, а стресира. Не бъдете „капризни“, когато решавате дали е удоволствие или не! Въпросът е:

Генерално харесваш ли това, което правиш?

Ясно е, че не на всеки работата и задачите му са като да е на парти. Но ако истински те тегли към друго, а ти си се забил с дейност, която е неудачен избор, очевидно си губиш времето сам. Не е виновно Времето, че не ти стига.

Много е хубаво човек да усети за какво е роден и за какво не. Защо да гладуваш, за да бъдеш модел, след като има хора, които колкото и да ядат, все ще бъдат слаби? Защо да страдам от болки в коленете, че искам да съм примабалерина, след като мога да бъда успешен радио водещ? Редица неща, и най-вече тялото, ни говорят за какво сме създадени и за какво не. И който ви казва, че хубавите неща не стават лесно, не му вярвайте! Едно е да се мъчиш и страдаш, друго е да полагаш труд, усилие и постоянство, дисциплина и отдаденост.

Цялото ти същество се радва, ако си „попаднал на мястото си“ – това е да си с удачния избор на цел и дейност. Получават ти се нещата. Здрав си. Доволен. Успешен. Имаш време и не искаш да избягаш от едно, за да бъдеш в друго време.

Неудачен избор на момент

Да поискаш от шефа си отпуска, точно когато е най-напечено и колега се е разболял, е трудна задача. Не е нерешима. Има ли значение дали ще отправиш молбата, когато е в добро настроение, или лошо? Има. Също така има хора, които винаги са в „лошо настроение“, за да не им искат нищо! Номера. И въпреки всичко, можем да сме наблюдателни и подготвено да влезем в избрания за подходящ от нас момент. Разбира се, не сме „врачки“, всичко да знаем предварително, но можем да предвиждаме какво кога. Достатъчно е да сме в будно, съзнателно състояние за това.

Да избереш подходящия момент, е навярно 50 % от успеха на събитието. Ако този избор е „слабо място“, може всичко да подлежи на провал. Как се избира „точният момент“?

 1. Проверяваме своята готовност, увереност, способност
 2. Проверяваме готовността и способността на другите участници
 3. Проверяваме реалността, най-общо казано: всичко, което може да възпрепятства или подпомогне нещото. От температура на въздуха, до има ли гладни, ядосани, недоспали и т.н.

Повечето хора имат усещане за тези неща, но забравят да проверяват отново и отново.

Неудачен избор на темпо

„Дали аз закъснях, или Времето бързаше?“ – любим стих от български хит. Класически въпрос!

Всеки от нас има свой типичен темпоритъм, и то за различните дейности и моменти.  Причините за това могат да са също различни: темперамент, мотивация, обстоятелства и т.н. Освен личното ни темпо има и общо темпо, в което е добре да сме включени, защото живеем в група, от най-малкия ѝ състав,  до обема на целия свят. Това изисква да променяме „обичайното“ за нас лично темпо. Кога да забързаш, кога да забавиш? Това е лична преценка, съобразена с цялото, целите и желанието за резултат в рамките на срокове. Най-често генералното темпо се задава от групата и в него вкарваме своята динамика.

Може да не искаш да си част от групата. Тогава търсиш обратното на синхрона.

Няма значение какъв е личният ни избор, дали да действаме в екип, или индивидуално. Не е работа на другите да ни определят и целите. Важно е все пак, ако искаме да сме управляващи времето си хора, както и живота, да осъзнаваме:

 • Общото темпо
 • Аз в него/извън него
 • Какъв резултат желая
 • Къде е финалната права, като време, място и т.н.

Никой не може да ви каже какво е удачен и неудачен избор на темпо за вас, но вие можете да се научите да го преценявате. Разбира се, това става с много осъзнати опити и съответно – грешки и успехи.

ЛИЧНО

Спомням си, гледах веднъж едно състезание по бягане. Видях, че тези, които тръгват първи, не е задължително да стигнат първи. Тези, които от самото начало даваха 100% от себе си, изразходиха силите си преди финала. Имаше и такива, които променяха темпото си по своя стратегия и те бяха на първите места накрая.

Иначе казано: Да познаваш ресурса си и да го разпределиш така във времето, с удачното темпо, че да си там където искаш да си, когато искаш да си.

Наблюдавайте се! Променяйте тактиките за темпо. Танцувайте във времето! Това последното, го казвам, за да не забравяте за удоволствието от цялата тази работа. Насладата е много важна.

Понякога трябва да се пуснем бързо на ските, за да усетим вятъра в косите си. Понякога трябва да намалим скоростта на автомобила си, за да видим залеза.

Времето никога не ни отнема радостта, ако знаем как да се разположим в него.

ПРАКТИЧНО

Практика „Избори“

Ако нещо не се получава, очевидно някъде грешим. Има неудачен избор или избори. Как да ги разпознаваме? Задавайте си въпроси! Самопроверявайте се!

 1. Какво правя? – избройте основната дейност и поддействията си в нея.
 2. Защо го правя? – спомнете си причината в началото и сега дали е валидна.
 3. С кого го правя? – партньор, екип или сам. Какво може да е различно, ако е нужно?
 4. Кога го правя? – времето за действие може ли да се промени, ако е нужно? Как би било по друго време, с друга продължителност и т.н.?
 5. Как го правя? – начините, стратегиите. Пробвайте различното!
 6. Къде го правя? – мястото също подлежи на промяна. Ако е възможно за Вас, опитвайте!

Все някъде ще ви „светне лампата“, че може и да е различно от това досега.

Практика  „Моето темпо“

Откривайте вашето удачно темпо!

Поставете си за задача  да се наблюдавате и наблюдавате съзнателно за вашето темпо и избор на момент, например!  Записвайте си наблюдението, коментар, отметка, въпрос! Отворете такава страница в ума си и го оставете да работи за вас!

„Това го правя много бързо“ – мога да забавя!

„Това темпо е бавно за моите възможности“ – мога да забързам тази дейност!

„Мога да забързам слизането по стълбите, да не губя време за асансьора.“

„Мога да се храня по-бавно“  и т.н.Неудачните избори-10.26Практика – Избори-01.33Практика-Моето темпо-01.12


Предишна глава

Следваща глава

СЪДЪРЖАНИЕ

БИБЛИОГРАФИЯ

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial
YouTube
YouTube
LinkedIn
LinkedIn
Share
Instagram

Запиши се, защото получаваш!

Всеки с регистрация получава периодичен бюлетин и e сред първите, които научават най-новото от tobekalina.com

 

Моля проверете посоченият от Вас е-майл адрес, за да приключите записването си.