Когато няма време

Когато нямаш време, последното нещо, което ще си помислиш, е да прибавиш още някаква дейност към дневния си план. Това, обаче е само първата ти мисъл. Ако продължиш като интелигентен човек, нататък с анализа на ситуацията, сам ще откриеш, че има неща, които ако започнеш да правиш, няма да изгубиш повече време, а ще прибавиш.

Книгата „Нямам време да имам време“

Обикновено смятаме, че времето ни отива в дейност, а го имаме, когато няма дейност. Има и трети вариант:

Дейност, която така променя твоето състояние, че започваш да бъдеш по-ефективен.

Става така, че планираните за определено време действия, започват да ти отнемат по-малко време. Такова нещо е медитирането.

Медитация за повече време

Как става така, че медитирането ти доставя повече време?

Дължи се на ползите от медитациите. Медитирането повлиява в положителна посока здравето на твоето тяло, нервна и мозъчна дейност. Това, респективно подобрява качеството ти на живот. Времето, с което преди си разполагал е същото, но ти в него разположен си различен. Когато си на ясно как липсата на физическа енергия, силното емоционално напрежения, трудната комуникация с околния свят и най-общо казано стрес ти пречат да живееш спокойно, приятно и успешно, замисли се за ползите от медитациите!

Само 10-15 минути на ден могат да променят живота ти през този ден. Ето няколко неща, които ще се променят, когато започнеш да медитираш редовно:

Ползи от медитацията

1. Бърза и качествена почивка

Медитацията е ти дава по-бърза и по-качествена почивка (релакс) на твоето тяло и ум. Как става така? Нали спим? Малко или много си почиваме през нощта. А, дали?

Знаеш ли, мозъците ни всъщност работят много повече през нощта, отколкото през деня? Да, това е научно доказано. Така че, когато спреш да правим нещо с тялото и затвориш в леглото, това не означава задължително, че ще си починеш и ще се събудиш без стрес и пълен с енергия. Сигурна съм, че го знаеш от личен опит.

Когато слушаш водена медитация или сам практикуваш това, ти не оставяш мислите ти да се шляят безразборно в главата ти, както това се случва по време на сън. Ти ги насочваш и задаваш програмата:

„Отпусни, почини си, зареди с енергия!“

Мозъкът те слуша и изпълнява, а тялото ти слуша него. С това идва и повече време, за каквото ти е нужно.

Медитация за бърза почивка на тялото

Когато релаксираме в медитация, мозъка ни минава на Алфа честота. Това са вълните, които съществуват в мозъчната ни дейност малко преди да заспим или веднага след събуждане. Тогава съзнанието ни е най-благоприятната почва за посяване на благотворни и полезни утвърждения и програми. Затова е хубаво да се медитира сутрин, вечер и когато си уморен. За мозъчните вълни можеш да прочетеш тук: Мозъкът обича медитации

2. Фокус и концентрация

Поради организирането на мислите по време на медитация, с редовно практикуване, се подобряват значително уменията ти да се фокусираш и концентрираш.

♪ Медитация за освобождаване от ненужните мисли

С медитирането се научаваш с лекота да живееш в настоящето. А нали знаеш, часовникът ни показва само СЕГА. „После“ не съществува, живей сега! Живей в настоящето и ще имаш повече време.

♪ Медитация „Тук и сега“

3. Нови идеи и решения

Когато се научиш да релаксираш своя ум, ти отваряш неоткриваните пространства в него. Знаеш, че не ползваме целия си капацитет от умствени възможности. Една от причините за това е ,че умът ни е твърде зает да борави по навик и непрекъснато с вече съществуващите мисли, разсъждения и идеи в него.

Той е толкова зает и толкова неспокоен, че непрекъснато ни хвърля към спомени и минал опит или към страхове от бъдещето.

Когато го успокоим и научим да присъства в настоящия момент, започват да се появяват неочаквани идеи за нови проекти и посоки. Идват и решения за проблеми, които преди не е можело да намерим с лекота. С това спира загубата на време от въртенето в един и същи порочен кръг и …ето ти повече време.

♪ Медитация за пълен релакс на ума

4. Качество на общуване

Медитациите и по-специално водени медитации по дадена тема помагат да си върнем управлението на нашите емоции. Емоциите са енергия и ако не ги осъзнаваме и насочваме тази енергия в здравословна за всички посока, губим не само ценно време, но и си образуваме нови проблеми и заболявания. Никой не иска това съзнателно, но несъзнателно повечето хора правят точно това.

Емоциите ни пряко определят качеството на нашето общуване с околните.

Не всичко зависи от теб, но това, което зависи и можеш да направиш е да развиеш умения за емоционално интелигентно общуване. Повярвай ми, некачественото общуване губи време, а на теб ти беше нужно повече време, не загубено. Тук ще намериш няколко много ценни медитации:

♪ Медитация за прошка

♪ Медитация за освобождаване от страх

♪ Медитация за свобода от стрес (Препоръчвам я преди и след важни срещи и разговори)

5. Вътрешен мир

Всичко започва от този вътрешен мир. Спокоен ли си в себе си, спокоен ли си във връзката с външния свят, имаш време за много повече неща, отколкото, ако все има земетресения в теб. Всичките колебания, тревоги, трусове, безкрайни въпроси и битки вътре, се отразяват на външния ни живот.

Вътрешно спокойните хора, мислят трезво, привличат подходящото и не си губят време с онова, което не е ценно. Животът им е изпълнен с повече любов, разбирателство, здраве, успехи и изобилие. Не отлагай това. Посвети малко време, но всеки ден на своето вътрешно балансиране и хармония. Много скоро това се отразява и целия ти живот. Ще ти се появи и повече време.

♪ Медитация за любов към себе си

♪ Медитация за приемане на нежелана промяна

С омиротворено отношение към живота и нестресирани ум и тяло, светът е различен и по-добър. А, в по-добрия свят, времето ни стига. 

Как да медитирам?

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial
YouTube
YouTube
LinkedIn
LinkedIn
Share
Instagram

Запиши се, защото получаваш!

Всеки с регистрация получава периодичен бюлетин и e сред първите, които научават най-новото от tobekalina.com

 

Моля проверете посоченият от Вас е-майл адрес, за да приключите записването си.